Veelgestelde vragen

Met hoeveel weken kan ik de cursus het beste volgen?

Created with Sketch.

Tussen de 25 en 32 weken is een goed moment om te beginnen. Maar dat betekent niet dat je te laat bent als je aan het eind van je 32e week bent. Overleg dit met ons en dan zoeken we een oplossing . 

Ik ben al 34 weken en zou toch heel graag met HypnoBirthing willen bevallen, kan dat?

Created with Sketch.

Neem dan contact met ons op, als je de cursus graag wil volgen is er altijd een oplossing te bedenken. Een privé cursus is dan ook nog mogelijk.

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Created with Sketch.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de cursus wel als je aanvullend bent verzekerd. Ik ben aangesloten bij de HypnoBirthing Vereniging Nederland en heb een AGB code. Om te weten of jouw zorgverzekering de cursus vergoed, verwijs ik je graag door naar deze overzichtspagina.


Moet mijn partner mee en hoe wordt hij betrokken?

Created with Sketch.

We zien het liefst je partner meekomen omdat hij of zij volgens de HypnoBirthing methode een belangrijke rol speelt tijdens de geboorte. Je partner begrijpt door de cursus beter in welke fase van de bevalling jij zit en en leert jou om makkelijk in een diepe ontspanning te komen. Je partner leert ook speciale massage technieken waardoor er makkelijk endorfines vrij komen in jouw lichaam. Partners leren met kennis en vertrouwen zorgverleners te woord te staan: wat kan je vragen en wanneer moet je het aan hen overlaten? Het is vooral een praktische cursus waarin jullie meer inzicht krijgen in het geboorte proces en er daardoor echt samen voor gaan. Uit ervaring weten we dat partners die er eerst tegenop zagen het vaak erg prettig vinden omdat ze écht deelnemen aan het geboorteproces. 
Een partner die net zo goed is voorbereid op de bevalling als de moeder is de meest waardevolle toevoeging tijdens de bevalling!  
En kies je ervoor om een 'single mom' te zijn dan kan je ook alleen de cursus volgen: van harte welkom! 

Hoe werkt de hypnose precies?

Created with Sketch.

De oefeningen die je leert zijn gebaseerd op zelfhypnose. Je blijft er zelf helemaal bij en leert jezelf naar een diepe ontspanning te brengen. Al ben je heel ontspannen je blijft volledig bewust en kan altijd ervoor kiezen om terug te gaan naar de alerte staat. Wanneer je heerlijk diep kunt ontspannen is jouw lichaam veel beter in staat om het geboorteproces kalm en soepel te laten verlopen. De ontspanning zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft , niet wordt afgeleid door andere mensen en je zo volledig concentreert op het geboorteproces en de baby.

Ik krijg om medische redenen een bevalling  onder gynaecologische zorg. Is HypnoBirthing dan nog steeds nuttig voor mij?

Created with Sketch.

Absoluut. De dingen die je leert bij HypnoBirthing zullen je ook in een medische omgeving helpen makkelijker en dieper te ontspannen. En dat is goed voor jou en je baby. Je zult merken dat je beter in staat bent om kalm te blijven en in controle. Moeders die een geplande keizersnee hadden vertellen dat ze voor, tijdens en na de geboorte helemaal ontspannen waren.

Is het waar dat ik met HypnoBirthing een pijnloze bevalling krijg?

Created with Sketch.

HypnoBirthing belooft geen pijnloze bevalling  maar veel moeders zeggen achteraf dat de de bevalling relatief pijnloos was of dat ze het makkelijk aankonden. Wanneer de oorzaak van de pijn (namelijk angst) wordt weggehaald ontspannen de geboorte spieren zich. Een ontspannen moeder maakt veel endorfine en oxytocine aan, waardoor er minder verkramping ontstaat. Ze werken mee met hun lichaam in plaats van te vechten tegen de pijn, hierdoor verandert de beleving.

Keizersnede

Ben je zwanger van een tweeling en ligt jouw focus in eerste instantie op een vaginale geboorte?  
Of heb je een medische indicatie en weet je vooraf al dat het een keizersnede wordt?  
Ook dan is deze cursus het dubbel en dwars waard.

Juist omdat jullie meer onder medische controle staan wil je iets extra's doen voor het basis vertrouwen in je eigen lichaam. Het is dan heel fijn om in de periode voorafgaand aan de bevalling samen de oefeningen te doen, oefeningen die ontspannen en het vertrouwen in je eigen lichaam en jullie relatie ondersteunen. Neem gerust contact op als je hier vragen over hebt.