Veelgestelde vragen

Met hoeveel weken kan ik de cursus het beste volgen?

Created with Sketch.

Tussen de 25 en 34 weken is een goed moment om te beginnen. Maar dat betekent niet dat je te laat bent als je aan het eind van je 32e week bent. Overleg dit met ons en dan zoeken we een oplossing . 

Ik ben al 35 weken en zou toch heel graag met HypnoBirthing willen bevallen, kan dat?

Created with Sketch.

Neem dan contact met ons op, als je de cursus graag wil volgen is er altijd een oplossing te bedenken. Een privé cursus is dan ook nog mogelijk.

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Created with Sketch.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de cursus wel als je aanvullend bent verzekerd. Ik ben aangesloten bij de HypnoBirthing Vereniging Nederland en heb een AGB code. Om te weten of jouw zorgverzekering de cursus vergoed, verwijs ik je graag door naar deze overzichtspagina.


Tweede kindje: waarom een opfris cursus?

Created with Sketch.

Bij een tweede op derde zwangerschap kan het zijn dat je alles nog bewuster wil meemaken. Je beter of anders voorbereiden dan de eerste keer. Misschien wil je je partner meer betrekken of heb je behoefte aan meer vertrouwen naar aanleiding van de eerste bevalling. Iedere geboorte is het waard om er samen met je partner met je volledige aandacht naar toe te leven en je voor te bereiden. We bespreken vooraf jullie wensen en behoeften en gaan daarmee in een privé setting aan de slag. Je kan kiezen voor 1 of 2 sessies, wat voor jullie het handigste is.


Moet mijn partner mee en hoe wordt hij betrokken?

Created with Sketch.

We zien het liefst je partner meekomen omdat hij of zij volgens de HypnoBirthing methode een belangrijke rol speelt tijdens de geboorte. Je partner begrijpt door de cursus beter in welke fase van de bevalling jij zit en en leert jou om makkelijk in een diepe ontspanning te komen. Je partner leert ook speciale massage technieken waardoor er makkelijk endorfines vrij komen in jouw lichaam. Partners leren met kennis en vertrouwen zorgverleners te woord te staan: wat kan je vragen en wanneer moet je het aan hen overlaten? Het is vooral een praktische cursus waarin jullie meer inzicht krijgen in het geboorte proces en er daardoor echt samen voor gaan. Uit ervaring weten we dat partners die er eerst tegenop zagen het vaak erg prettig vinden omdat ze écht deelnemen aan het geboorteproces. 
Een partner die net zo goed is voorbereid op de bevalling als de moeder is de meest waardevolle toevoeging tijdens de bevalling!  
En kies je ervoor om een 'single mom' te zijn dan kan je natuurlijk ook alleen de cursus volgen: iedereen is van harte welkom! 

Hoe werkt de hypnose precies?

Created with Sketch.

Dat klinkt spannender dan het is. De oefeningen die je leert zijn gebaseerd op zelfhypnose. Je blijft er zelf helemaal bij en leert jezelf naar een diepe ontspanning te brengen. Je blijft volledig bewust en kan altijd ervoor kiezen om terug te gaan naar de alerte staat. Je leert de technieken te automatiseren en zó eigen te maken dat je een goede focus houdt; daarmee bereik je een diepe ontspanning en sluit je onnodige afleiding buiten. Wanneer jij je diep kunt ontspannen is jouw lichaam veel beter in staat om het geboorteproces kalm en soepel te laten verlopen. De ontspanning zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft, de spieren van je baarmoeder kunnen optimaal hun werk doen, je wordt niet afgeleid en je kan je volledig concentreren op het geboorteproces en de baby.

Ik krijg om medische redenen een bevalling  onder gynaecologische zorg. Heeft deze cursus dan nog zin voor mij?

Created with Sketch.

Absoluut. De dingen die je leert bij HypnoBirthing zullen je ook in een medische omgeving helpen makkelijker en dieper te ontspannen. En dat is goed voor jou en je baby. Je zult merken dat je beter in staat bent om kalm te blijven en de regie behoudt. Moeders die een geplande keizersnede hadden vertellen dat ze voor, tijdens en na de geboorte helemaal ontspannen waren. Ook wordt je goed voorgelicht over de geboortewensen die je vooraf kan bespreken met de gynaecoloog, zoals huid op huid contact meteen na de geboorte van jullie kindje.

Is het waar dat ik met HypnoBirthing een pijnloze bevalling krijg?

Created with Sketch.

HypnoBirthing belooft geen pijnloze bevalling  maar veel moeders zeggen achteraf dat de de bevalling relatief pijnloos was of dat ze het makkelijk aankonden. Wanneer de oorzaak van de pijn (namelijk angst) wordt weggehaald ontspannen de geboorte spieren zich. Een ontspannen moeder maakt veel endorfine en oxytocine aan, waardoor er minder verkramping ontstaat. Ze werken mee met hun lichaam in plaats van te vechten tegen de pijn, hierdoor verandert de beleving.

Thuis of in het ziekenhuis

Created with Sketch.

Voor de HypnoBirthing cursus maakt het niet uit of je thuis bevalt, in het ziekenhuis of een andere setting. Kies die plek waar jij je het veiligst bij voelt. 
Doordat de technieken niet plaats- of tijdsgebonden zijn, weet jij hoe je het geboorteproces op een positieve manier kunt beïnvloeden. Dat geeft vertrouwen in de aanstaande geboorte.

Medische indicatie of Keizersnede


 
Heb je een medische indicatie of weet  je vooraf al dat het een keizersnede wordt?    
Ook dan is deze cursus het dubbel en dwars waard. Waarom, dat lees je hier:

Juist omdat jullie meer onder medische controle staan wil je iets extra's doen voor het basis vertrouwen in je eigen lichaam.
Je wil weten welke wensen aangaande de geboorte je kan bespreken met je zorgverlener in dit geval de gynaecoloog. Ook met een geplande keizersnede kan je je geboortewensen in het geboorteplan kenbaar maken. Bijvoorbeeld direct huid-op-huid contact met je baby meteen na de geboorte of afspraken over het doorknippen van de navelstreng. Het is belangrijk en verbindend voor jou en je partner om in de periode voorafgaand aan de bevalling samen de oefeningen te doen die je ontspannen en het vertrouwen in jouw eigen lichaam en de baby (of babies bij een tweeling) in je buik te ondersteunen. Ook voor je partner is het fijn om op de hoogte te zijn van de procedure van de keizersnede en jullie afspraken daarover, zodat hij ontspannen is voor en tijdens de operatie; hoe minder stress jij en je partner hebben hoe beter het is voor jezelf én de baby.  

Neem gerust contact op als je hier vragen over hebt; een telefonische intake is gratis.